Bijtelling 2020

Zoek op trefwoord

Zoek op trefwoord

Bijtelling 2020

Navigatie:

2020: het overgangsjaar waarin u nog profiteert van betrekkelijk voordelige bijtellingspercentages van volledig elektrisch rijden, maar waar de eerste prijsstijging al wel een feit is. Wie dit jaar een auto aanschaft die geen CO2-uitstoot, betaalt 8% bijtelling, mits de cataloguswaarde van deze elektrische auto niet hoger is dan € 45.000. Start u met rijden in een semi-elektrische, benzine- of dieselauto? Dan betaalt u 22% bijtelling over de gehele cataloguswaarde. Hieronder alles over de bijtellingsrichtlijnen voor bijtelling 2020.

Bijtellingstabel 2020

Hieronder het overzicht van de bijtellingspercentages van 2020. In het genoemde jaar wordt een onderscheid gemaakt tussen auto’s met CO2-uitstoot en zonder CO2-uitstoot.

Bijtelling overzicht 2020Zonder CO2 uitstootMet CO2 uitstoot
Bijtelling percentage8%22%
Bijtelling cap*45.000n.v.t.
WegenbelastingGeen100%
BPMGeen100%

* Dit percentage geldt voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde 45.000 euro (2020).  Is de cataloguswaarde van de auto hoger dan dit gestelde maximum, dan betaald u over dit bedrag een bijtellingspercentage van 22%.

Wat zijn de wijzigingen van bijtellingregels in 2020?

De afgelopen jaren waren er twee bijtellingstarieven; 4% voor auto’s zonder CO2-uitstoot en 22% voor auto’s met CO2-uitstoot. Het bijtellingspercentage van 4% stijgt naar 8% in 2020. Op basis van de Wet uitwerking Autobrief II maakt de overheid de bijtellingspercentages minder CO2-afhankelijk. Naar aanleiding van het vernieuwde Klimaatakkoord (28 juni 2019), is deze autobrief gewijzigd. Tussen 2020 en 2026 zal het bijtellingspercentage tot 2026 stapsgewijs toenemen tot 22 procent. Vanaf 2026 is het bijtellingspercentage voor elektrische auto’s dus gelijk aan die van benzine- en dieselauto’s. Via onze nieuwsblog houden we u op de hoogste van eventuele politieke wijzigingen.

Wat is de bijtelling van elektrische auto’s in 2020?

Koopt u in 2020 een volledig elektrische auto met een cataloguswaarde van maximaal € 50.000? Dan betaalt u 8% bijtelling per kalenderjaar. Als uw auto duurder is, betaalt u over dat deel 22% bijtelling. Dat betekent dat u van doen heeft met een gecombineerd bijtellingspercentage. Deze beperking geldt alleen voor nieuwe auto’s en voor auto’s die op een batterij rijden. Auto’s die op waterstof rijden vallen ook boven een cataloguswaarde van 50.000 euro onder het 4% bijtellingstarief. Het bijtellingspercentage geldt voor een periode van 60 maanden en gaat in op de eerste dag van de maand van eerste toelating. Na afloop van deze periode stelt de Belastingdienst het percentage vast volgens de regels die dan gelden. Voor een volledig elektrische auto betaalt u overigens geen aanschafbelasting (bpm).

Wat is de Regelgeving van de Belastingdienst?

edereen die meer dan 500 privékilometers per kalenderjaar in een zakelijke auto rijdt, betaalt bijtelling aan de Belastingdienst. Hoeveel kilometers u privé en zakelijk maakt, houdt u eenvoudig bij met (automatische) rittenregistratie. Behalve het kenteken van de zakelijke auto(‘s), het merk, het type en de periode waarin u de auto(‘s) gebruikt, moet u de Belastingdienst namelijk nauwkeurige informatie geven over:

  • rittendata;
  • of de rit privé is of zakelijk;
  • begin- en eindstand van de kilometerteller;
  • vertrek- en aankomstadres;
  • (privé)omrijkilometers en de reden daarvan.

Let op: elke situatie is weer anders. Overleg altijd met de administratie om te achterhalen welke richtlijnen op uw situatie van toepassing zijn.

Update: oktober 2019. Aan de teksten kunnen geen rechten worden ontleend.

Automatische rittenregistratie

Start nu met TrackerSystem​ :